Sağlık Köşesi

Yenidoğan Sünneti Nedir?

Sünnet çocukluk çağında en sık uygulanan cerrahi işlemdir.Sünnetin doğumdan sonra ilk 30 gün içerisinde yapılmasına  yenidoğan sünneti adı verilir.Son yıllarda ailelerin bilinç düzeyi ve kültür seviyesinin artması ile yenidoğan sünnetinde artış olmuştur.

Yenidoğan Sünneti Ne Zaman Yapılır?

Doğumdan sonra ilk 24 saat takip ettiğimiz bebek, sonraki 24 saat içinde rahatlıkla sünnete alınabilir. İlk iki gün sünnet yapılmaması durumunda ilk bir ay, bazen 60 güne kadar  yenidoğan sünneti yapılabilir.

Yenidoğan Sünneti Nasıl Yapılır? 
Özel bir teknik ile yapılan uygulama hem hızlı tamamlanır, hem de yenidoğan bebeğin yara iyileşmesi hızlı olduğundan kolay ve estetik iyileşir. Yaklaşık 15- 20 dakika sürer. Lokal anestezi ve şekerli su emdirilerek, bebek narkoz almadan yani uyutulmadan yapıldığı için ailelerin narkoz ile ilgili endişe duymasına gerek yoktur.

Sünnet derisinin damarsal yapısı yeni gelişmekte olduğundan, sünnet işlemi sırasında kanama kontrolü kolay, işlem sonrası kanama riski çok az olur. Sargı yapılmasına ihtiyaç duyulmaz. Son dönemde sünnet derisinin sıkıştırılarak açılmasıyla uygulanan dikişsiz sünnet yöntemlerinde standardizasyon sağlanamayabilir. Penis cildinin tamamen alınması gibi sorunlar çok ciddi onarımların yapılması gerekliliğine neden olabilir. Bunun için sünnetin her yaşta cerrahi ve dikişli olarak yapılması en idealidir. 

Bebeğin Canı Acır Mı?

İşlemden yarım saat önce penisin çevresine uyuşturucu etkili bir krem sürülür, ayrıca sünnet işlemi sırasında da çok küçük bir iğne yardımı ile lokal anestetik madde yine penis çevresine enjekte edilir. Ağrı ortadan tam anlamıyla kalkana kadar beklenir ve sünnete geçilir. Göbek iyileşmesi ile birlikte, bazen ondan bile daha hızlı bir iyileşme gerçekleşir.

Sünnet sonrası çoğunlukla ağrı kesici  vermeye gerek duyulmaz. Sünnet sonrası anneden istediğimiz  bebeği sık sık emzirmesidir. Bu konuda aldığımız geri dönüşler, bebeğin çok ağlamadığı, mızmızlanmaya başladığı zaman da emzirilerek bu durumun kolayca üstesinden gelindiği şeklindedir. Emen bebeğin gevşemesi, rahatlaması, duygusal olarak da doyması, ağrı hissini gidermede etkili olur.

Yenidoğan Sünnetinin Yararları Nelerdir?

  • En büyük avantajı anestezi şeklidir. Lokal anastezi ile yapılır. Olası anestezi problemleri yaşanmaz. Hastanın aç kalmasına gerek kalmaz.
  • Bebeklerde  hızlı büyüme olduğu için sünnetin iyileşmesi çok hızlıdır. Yara çabuk iyileşir.
  • Bebek psiklolojik olarak sünnetten etkilenmez.
  • Kanama riski çok azdır.
  • Yenidoğan sünneti yapılan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları oldukça az görülür.
  • Sünnet sonrasında ağrı kesici ihtiyacı çok az olur.
  • Anne lohusa olduğu için vücudunda salgılanan hormonlar, proteinler ve kan savunma sistemi elemanları emzirme yoluyla bebeğe geçerek cerrahi yarada koruyucu etki sağlar.

Prematüre Bebeklerde Yenidoğan Sünneti Yapılabilir Mi?

Prematüre ya da düşük doğum ağırlıklı bebeklerde bebeğin doğum kilosunun 2500 gramın üzerine çıkması beklenir. Daha sonra yine cerrahi yöntemle sünneti yapılır. 
 
Hangi Durumlarda Yapılmamalı?

  • Çocuğun doğduğunda ilave bir sistemik hastalığı varsa 
  • Genel sağlık durumu bozuksa 
  • Enfeksiyon tablosu görülüyorsa 
  • Sünnet derisi iltihabı (balanit ) varsa
  • Penise ait anomaliler (Peygamber sünneti, gömük penis, penis eğriliği gibi) varsa 
  • Sarılıkla ilgili değerleri çok yüksekse (10 ve üzeri) ve bir tedaviye ihtiyaç duyuluyorsa
  • Kanama ve pıhtılaşma bozukluğu varsa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Menü Görüntüle