Sağlık Köşesi

Rotavirüs İshali

Rota virüsüne bağlı enfeksiyon her yaşta görülse de, en sık ilk 5 yaş altındaki çocuklarda ortaya çıkıyor. Özellikle 6-15 ay arası en sık görüldüğü dönemdir ve bu dönemdeki Rotavirus ishali daha ağır seyretmektedir. Bebek ve çocuklarda aşırı su kaybına neden olan, çocuklarda ağız yolu ile bulaşan ve salgınlara neden olabilen bu tip ishaller önlemler alınmadığında ölümcül olabiliyor.

Rotavirus enfeksiyonu , virüs bulaşmış yiyecek ve içeceklerin ağız yolu ile alınmasından ortalama 2 gün olmak üzere 1-3 gün sonra başlayan genellikle kusma ve ateşle birlikte kansız ishal ile seyreden akut barsak enfeksiyonudur. Özellikle kreş, bakımevleri ve okullarda salgınlar görülebilir. Aile içi yayılım sıktır. Rota virüsü ishalin ortaya çıkmasından önceki günlerde de dışkıda bol miktarda bulunur.

Başlıca belirtileri genellikle 48 saatten az süren kuluçka dönemini izleyen ateş, kusma ile başlar. Sık ve sulu, özellikle çok kötü kokulu kansız ishal belirtilere eklenir. İshal 5 – 7 gün sürebilir. Özellikle süt çocuklarında kusma, ishal nedeniyle dehidratasyon gelişebilir. Bağışıklık sistemi yetersiz olan hastalarda hastalık daha uzun ve ağır seyir gösterir. Tanı için dışkı örneği tercih edilir.Dışkıda rotavirus antijenin varlığı tanı koydurur.

Rota virüsü tedavisinde antibiyotiğin yeri yok. Tedavide başlıca amaç; kusma, ishale bağlı ortaya çıkabilecek dehidratasyonun önlenmesidir. Kusması olmayan çocuklarda öğünler az az ve sık sık verilmeye özen gösterilir. Ağızdan, özel olarak hazırlanmış tuzlu şekerli su karışımlarından verilerek yağsız yiyecekler tercih edilmelidir. Yoğurt, pirinçli yoğurt çorbaları, patates ve muz gibi ishale uygun az yağlı gıdalar tercih edilmeli, besin maddeleri, bebeklerde anne sütü ve özel ishal mamaları öncelikle verilmelidir.

Su kaybı olan ve kusan bebek ve çocuklar hastaneye yatırılarak damardan sıvı desteği yapılmalıdır. Özellikle anne sütü ile beslenme kesilmemelidir. Yeni doğan bebekler ve 3 ayın altındaki çocuklar anneden geçen antikorlar aracılığı ile enfeksiyondan korunurlar, hastalığı daha hafif geçirebilirler.Tedavide ishal durdurucu ilaçlar kesinlikle kullanılmaz. Hastalık belirtisi gösteren kişilerin derhal hekime başvurmaları gerekmektedir.

Genel hijyen önlemleri (el temizliği, temiz su ve gıda kullanımı) bulaşmayı azaltır. El yıkama, enfekte vakaların izolasyonu, hastanelerde hastane kaynaklı ishali önlemede yardımcıdır. Virüs yakınmaların ortaya çıkışından 10 – 12 gün sonrasına kadar dışkı ile atılmaktadır. Evimizi ne kadar temiz tutmaya özen göstersek de virüsün bulaşmasına engel olamayabiliriz. Ama ne olursa olsun temizlik konusunda elimizden geleni yapmalıyız. Eğer bu konuda dikkatli davranırsak, bebeğimizin/çocuğumuzun geçirebileceği diğer hastalıklara karşı da önlem almış oluruz.

Evinizin temizliğinin dışında ellerinizi sık sık yıkamanız virüsün tensel temasla bebeğimize geçmesini önler. Kıyafetlerini sık sık değiştirmeliyiz. Çatal, bıçak, bardak, tabak gibi eşyalarımızı başkalarıyla ortak kullanmamalıyın. Havlularımızı ayırmalıyız. Hasta olanlarla temas etmemeye çalışmalıyız. Özellikle çıplak elle dokunulan çiğ gıdalardan uzak durmalı ve çiğ et ve balık yememeliyiz. Çocukların kullandığı biberon başlığı gibi eşyaların temizliğine özen göstermeliyiz Çocuğumuz okulda, kreşte, kucağa alındığı bir elde, her yerde bu virüse maruz kalabilir.

Rota virüsün bulaştığı dönemde çocuğunuz kreşe yada okula bir süre gönderilmeyerek evde istirahat etmelidir. Bu diğer çocuklara bulaşmaması için de önemli bir faktördür. Bu virüsün neden olduğu hastalığı aşı ile önceden önlemek mümkündür. Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyesi olarak virüsten korunmada hastalık için geliştirilen rota virüs aşılarının uygulanması çok çok önemlidir.

2 ayın üzerindeki bebeklere rota virüsü aşısı ilk dozu 2 aylıkken başlamak üzere, ağız yolu ile 2 veya 3 dozda aşılama Rota virüs ishallerinin önlenmesinde çok önemlidir. Ulusal aşı takviminde bulunmadığı için devlet tarafından karşılanmayan virüs aşısının aşı takvimlerine girmesi için çalışmalar devam etmektedir.
         

Uz.Dr.Neslihan Baranoğlu Him
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Menü Görüntüle