Sağlık Köşesi

Diyabet Hastalığında Beslenme Tedavisi ve Diyetisyenin Rolü

Diyabet hastalığı pankreastan salgılanarak kan şekerinin kullanımını düzenleyen insülin hormonu salgısının tamamen veya kısmen yetersizliği veya eksikliği sonucunda meydan gelen hiperglisemi ile karakterize karbonhidrat, lipit ve protein metabolizmasının bozulduğu bir hastalıktır. 

Tip 2 diyabet hastalığında insülin eksikliği ve direnci temel rol oynayarak hiperglisemiyi oluşturmaktadır. Ortaya çıkmasının kolaylaştıran etmenler; obezite, kalıtım, gebelik, uzun süre ilaç kullanımı, enfeksiyon, bazı pankreas hastalıkları gibi.


Tip 2 Diyabet Hastalarının Beslenme Tedavisi;

  • Günde 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün yapılmalıdır. Öğün araları 2,5-3 saat olarak planlanmalıdır.
  • Glisemik indeksi düşük, lifli besinler tüketilmelidir.
  • Meyveler yalnız başına değil yanında süt ve süt ürünleri veys yağlı tohumlar ile birlikte tüketilmelidir.
  • Gün boyunca 10-12 bardak su tüketilmelidir.
  • Eğer kilo fazlalığı var ise diyetisyen eşliğinde sağlıklı kilo kaybı insülin duyarlılığını artıracaktır. 
  • Tahıl grubunda; buğday, mısır unu, pirinç yerine tam buğday, çavdar, bulgur gibi ürünler tercih edilmelidir.
  • Bal, reçel, pekmez, şeker ve şeker içeren besinler, içecekler tüketilmemelidir.
  • Kurubaklagiller hem lif hem de bitkisel protein içeriği sebebiyle düşük glisemik indeksli besinlerdir. Haftanın en az 2 günü tüketilmelidir.
  • Alkol tüketilmemelidir.
  • Muz, üzüm, incir, dut, kuru meyveler, kavun, karpuz glisemik indeksi yüksek besinlerdir. Tüketirken dikkatli olunmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Menü Görüntüle