Sağlık Köşesi

Astım Nedir?

Astım Nedir?

Astım öksürük, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma hissi ve nefes darlığına neden olan uzun vadeli bir durumdur.

Astım Belirtileri Nelerdir?

Solunum yolları iltihaplı ve sıkıntılı olduğunda astım belirtileri görülür. Semptomlar büyük ölçüde değişebilir. Zor, ciddi ve yaşamı tehdit edici olabilir.Herhangi bir belirti olmadan uzun süreli ve periyodik astım atakları olabilir.

Risk faktörleri ve astımı tetikleyen etmenler

Astım için risk faktörleri genetik ve çevresel faktörler olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır:

Genetik faktörler: alerji varlığı, atopi, bronş hiperreaktivitesi, cinsiyet ve obezite,

Çevresel faktörler: alerjenlere, toz ve kimyasal maddelere maruziyet,

Sigara dumanına ve hava kirliliğine maruziyet;

Viral üst solunum yolu enfeksiyonları, bazı ilaçlar, gastroözefageal reflu,

Ev tozu akarları, evcil hayvanlar (kedi, köpek), hamamböceği,

Küf mantarları ve polenler astım için tetikleyici olabilir

Bebeklikte yoğun ev tozu akarlarına maruz kalma önemli bir tetikleyici olabilir,

Sigara dumanına maruz kalma son derece önemli bir risk faktörüdür. Gebelik döneminde sigara içen annelerin çocuklarında astımın daha sık görüldüğü saptanmıştır.

Parfüm, deterjan, yemek kokuları gibi uyaranlar

Alerjik Astım Nedir?

Bu sık görülen bir durumdur tedavisinin yanı sıra, alerjik astımı tetikleyenlerden bahsedeceğim.

Alerjik astım, astımın en yaygın şeklidir. Polen veya toz akarları gibi çevresel tetikleyiciler, astımın nedenidir. Bu tetikleyiciler tipik zararsızdır, ancak duyarlılık ve astım olan kişi için bu tetikleyiciler kötü bir durumdur.

Astımlı kişiler genellikle kronik iltihaplı hava yolları meydana gelir. İlaçlar hava yollarını açmak için kullanılabilir. Alerjenler olarak bilinen bu tetikleyiciler, polen, hayvan tüyü, sigara dumanı veya küf gibi maddeleri içerebilir. Bu hırıltı ve solunum güçlüğü yol açabilir.

Alerjik Astım Nasıl Tedavi Edilir?

Alerjik astım tedavisi için kullanılabilen ilaçlar üç tiptir.

Alerjik astım için en yaygın olarak kullanılan ilaçlar:

Alerji çekim: İmmünoterapi giderek vücudun bağışıklık yanıtı azaltabilir. Bunu yapmak için, bir immünolog uzun bir süre boyunca bir alerjenin çok az miktarda size enjekte edecektir. Sonunda, bağışıklık sistemi bu alerjene özgü varlığı aşırı tepki gelmez.

Antihistaminikler: Bu ilaçlar bir alerjene karşı bağışıklık sisteminin alerjik tepkiyi azaltabilir.

Montelukast: Alerjik rinit semptomlarını kontrol edebilirsiniz.

Burun spreyleri: Burun spreyleri genellikle alerji belirtilerini hafifletmek içeren ilaçlardır.

Göz damlaları: Bu damlalar sulu gözlerde kaşıntı gibi alerjik belirtileri önleyebilir.

Acil alerji ilaç: epinefrin gibi acil ilaç anafilaksi gibi şiddetli alerjik tepkilerin tedavisi için kullanılmaktadır.

Topikal tedaviler: Merhem ve kremler ürtiker ve kaşıntı gibi cildinizi etkiler alerji belirtileri, kolaylaştırabilir.

İmmünomodülatörler: Bu ilaçlar bağışıklık sistemini baskılayan ve bir alerjen nedeniyle hatalı aşırı reaksiyonunu önlemek için çalışıyor.

Oral kortikosteroidler: Bu tür ciddi bir alerjik yanıtı tedavi edebilir ve acil durum astım olayı tedavisinde kullanılabilir.

En yaygın olarak reçete edilen astım ilaçları şunlardır:

Uzun vadeli astım kontrol ilaçları: Bu ilaçlar astım semptomlarını bastırmak için her gün alınır.

Beta-agonistler kısa etkili: Bu ilaçlar ani, geçici belirtilere rahatlama sağlar. Bronkodilatörler genellikle kısa vadeli beta-agonistler vardır.

İnhale kortikosteroidler: Bu hava alabilir ilaçlar önlenmesi ve kontrol belirtileri uzun süreli kullanılabilir. İnhale kortikosteroidler, bazen uzun bir süre boyunca tedavi daha etkili hale getirmek için uzun etkili beta-agonistler ile kullanılır.

Çabuk açıcı ilaçlar: Ortaya çıktığında astım semptomları hafifletmek için bu ilaçları alın.

Astım Önlemek İçin Ne Yapılmalıdır? Astım Nasıl Önlenir?

Astım araştırmacılara göre hem genetik hem de çevresel faktörlerin bir arada neden olduğuna inanılan kompleks bir hastalıktır. Birçok gen, astım ile bağlantılı olmuştur. Çocuklarda astım bağlı birçok çevresel faktörler de vardır. Pek çok değişkenli, astım gelişimini engellemek zorlayıcıdır, imkansız değildir. İşte astım ataklarını önleme konusunda bazı uzmanların ipuçları ve önerileri vardır.

Tetikleyiciler ve Alerjenler kaçınmak

Hava yollarında iltihabı tetikleyen nefes genellikle astım atakları getiriyor. Astım atakları önlemek için en iyi yolu olabildiğince en iyi şekilde bu tetikleyicileri tanımlamak ve önlemek için uzak durulmalıdır.

Hava Filtrasyon Sistemi

Hava filtrelerin çoğu küf, polen, toz akarları ve diğer alerjenler dahil olmak üzere ortak astım tetikleyicilerinden uzaklaşmak kurtulmaya yardımcı olabilir. En iyi sistemler, yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtreleri kullanın. Hava filtreleme astım tetikleyicileri kontrol etmek için tavsiye edilir. Ama astım hastalarına yalnız kendi semptomlarını kontrol etmek için hava filtreleme güvenmemelisiniz.

Nemlendiriciler

Bu cihazlar, su buharı ile havadaki nem düzeyini artırırlar. Temizlenir ve düzgün muhafaza edilirse, nemlendiriciler bazı hastalar için astım semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

İmmünoterapi

Alerji çekim şeklinde immünoterapi, geliştirmek veya bağışıklık sistemini baskılamak için çalışıyor. Immünoterapi zaman içinde allerjenlere duyarlılığı azaltır. İlk birkaç ay için enjeksiyonlar genellikle haftada bir verilir. Sonunda, bir ayda sadece bir kez verilebilir. Bağışıklık sistemi duyarsızlaştıkları kadar bu birkaç yıl boyunca devam edebilir.

Önleyici İlaçlar kullanmak

Astım ilaç kullanarak gerçekten iki uçlu bir yaklaşımdır. İlk olarak, büyük olasılıkla saldırıları önlemek için düzenli olarak ilaçlarını kullanılmalıdır. Ancak ek olarak, astım belirtilerinin ilk işareti eyleme engelleyen saldırıların anahtarıdır.

Bazıları oral, bir inhaler boyunca alınmış ve bazı enjeksiyonlar vardır. Daha yaygın önleyici ilaçların birkaç şunlardır:

İnhale kortikosteroidler

Bu doğal hormonların ve blok inflamasyon gibi davranır. Steroidler astım için en güçlü ilaç olmasına karşın, uzun süreli yan etkileri olabilir.

Lökotrien Değiştiriciler

Bu ilaçlar lökotrienleri mücadele çalışır. Lökotrienler hava pasajlarını daraltmaya neden olan akciğerde beyaz kan hücreleri tarafından salınan maddelerdir.

Beta Agonistler

Beta agonistler egzersiz ve spor aktiviteleri ile tetiklenen saldırıları engellemek için kullanılmaktadır. Bu ilaçlarda bronkodilatörler vardır ve onlar daha kolay nefes almasını sağlar, hava yollarına rahatlatıcı etki verir.

Test Akciğer Fonksiyon

Bu astım ilaçlarını düzenli olarak akciğer fonksiyonlarını test ederek ne kadar iyi çalıştığını izlemek önemlidir.

Astım Eylem Planı

AstımI kontrol etmeye yardımcı olmak için doktorunuzla bir astım eylem planı geliştirilmesini öneririz.

Astım Tedavisi

Astım zor nefes yapar. Bu hava yolları, iltihapla daralmış ve engellenen bir hastalıktır. Ayrıca nefes darlığı, hırıltılı solunum, öksürük ve göğüs ağrısı darlığına neden olabilir. Astım için bir çare yok, ama tedaviler, belirtileri yönetmenize yardımcı fişekleri önlenmesi ve olası bir sağlıklı, aktif bir yaşam yapabilirsiniz.

Astım belirtileri taşıdığınız takdirde mutlaka doktorla görüşmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Menü Görüntüle