Sağlık Köşesi

Sünnet Nedir?

Tarihçesi yaklaşık 15 000 yıl öncesine dayanır. Farklı kültürlerde ve tüm dünyada gerek dini gerekse hijyenik amaçlarla uygulanan en eski cerrahi işlemlerden birisidir.Sünnetin uygulanması için en uygun yaş döneminin hangisi olduğu hep tartışma konusu olmuştur. Hz. İbrahim oğlu İshak’ı 8. günde sünnet ettirmiştir. Yahudi toplumunda da sünnet, yenidoğan döneminde 8. günde dini bir ritüel olarak yüzyıllardır uygulanmaktadır.Müslüman toplumlarda çok farklı yaş dönemlerinde uygulansa da Hz. Muhammed torunlarını 7 günlük iken, yani yenidoğan döneminde sünnet ettirmiştir. Günümüzde ise Amerika Birleşik Devletleri’nde yenidoğan erkek çocuklarının yaklaşık olarak %60’ı doğar doğmaz, ilk 2 gün içerisinde sünnet edilmektedir.

Sünnetin tarihsel boyutu bir yana kanıta dayalı tıp anlamında incelendiğinde ise sünnet için en doğru yaşın yenidoğan dönemi olduğu birçok bilimsel makalede gösterilmiştir.Sünnetin en önemli faydası kesinlikle hijyenik bir durum yaratmasındadır. Penis kanseri riskini düşürür. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma ihtimalini azaltır. Sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren olgularda da önerilen bir işlemdir.Sünnet, penisin uç kısmında idrar çıkışını engelleyen deri fazlalığının kesilerek alınmasıyla gerçekleştirilir. 

Sünnet hem cerrahi yönü hem de psikolojik yönüyle üzerinde önemle durulması gereken bir işlemdir. Sünneti yapacak kişinin uzman olması, penisin anatomisi ve fizyolojisini iyi bilmesi gereklidir.Sünnet sırasında gerekli cerrahi itinanın gösterilmemesi önemli komplikasyonlara yol açabilir. Bu komplikasyonların başında kanama, enfeksiyon, idrar yolları ve penise kalıcı hasarların verilmesi gelir.   Sünnet konusunda pekçok yöntem tarif edilmiştir. Tercih ettiğimiz yöntem, klasik yöntem olarak da isimlendirilen, en çok yapılan, en güvenilir yöntem olan cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde iç ve dış sünnet derisi kesildikten sonra birbirine kendiliğinden emilebilen dikişlerle tutturulur. Kanama kontrolü için bipolar koter (erektil dokuya zarar vermeyen kanama durdurucu yöntem) kullanılır.

Bipolar koter uygulanması nedeniyle kanama riski minimuma indirilmiş olur. Bu uygulama ile sargı yapılmasına da gerek kalmaz. Sargı uygulamasında 2-3 gün duran sargı pipiye iyice yapışıp kuruduğu için çıkarırken hastaya acı verir. Ayrıca sargının çıkarılmasını takiben şişlik fazla olmaktadır. Sargı yapılmadığı için bu tür istenmeyen durumlardan da kaçınılmış olur. 2 aydan küçük bebeklere az miktarda şekerli su emdirilir. Şekerli suyun sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisinden faydalanıp, lokal anestezik ilaçla pipi uyuşturularak sünnet yapılır. 

2 aydan büyük bebeklerde ve tüm çocuklarda sedasyon uygulanır. Sedasyon narkoz değildir. Hastanın kıpırdamasını, hareket etmesini, psikolojik olarak etkilenmesini engelleyen yarı baygınlık halidir. Hasta herhangi bir cihaza bağlanmaz. Kendi kendine nefes almaya devam eder. Böylece genel anesteziye bağlı olası riskler bertaraf edilmiş olur. Diğer taraftan hasta işlemi hatırlamadığı için psikolojik olarak olumsuz etkilenmesinin de önüne geçilmiş olur. Sedasyon sonrası pipi lokal olarak uyuşturularak ağrı duymaması sağlanır.

Sünnet işlemi yaklaşık olarak 15-20 dakika sürer. Hastanede kalış süresi hastanın genel durumu ve ilaç etkisinin tamamen kaybolmasına göre belirlenir.

SÜNNET ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Operasyon öncesi açlık süresi anne sütüyle beslenenlerde 2 saat, mama veya yemekle beslenenlerde 3 saattir. Bu süreye uyulmalıdır.
  • Sünnet sonrası ilk 1 saat dolduğunda çocuğunuz tekrar beslenecektir. Uzamış açlık süresi söz konusu olmadığından lütfen endişelenmeyiniz.
  • Yaz aylarında kan sulandırıcı özelliği olan kırmızı meyvelerin sünnet öncesi dönemde fazla miktarda tüketilmemesi sağlanmalıdır.
  • Aspirin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır. 1 hafta öncesine kadar kullanım öyküsü varsa hekiminizi lütfen bilgilendiriniz.
  • Sizin tedirginlik ve gerginliğinizi çocuklarınız hisseder. Sakin ve serinkanlı davranmaya çalışınız. Unutmayın! Sünnet aynı zamanda bir mutluluktur. Tadını çıkarın. 

SÜNNET SONRASI BEKLENEN DURUMLAR

  • Sünnet sonrası ilk idrar yangıya bağlı zorlayıcı olabilir. İdrarını yaptıktan sonra ağlama, huzursuzluk normaldir. 2-3 kez idrar yaptıktan sonra kaybolur.
  • Büyük çocuklarda ilaç etkisiyle oluşan çift görmeye bağlı ‘’Neden 2 kafan var?, neden 4 gözün var?’’ gibi sizi şaşırtan sorular bazen de gülümseten garip davranışlar görülebilir. Göz bebeklerinde sağa sola ritmik hareketler oluşabilir. Bunların tümü gözlem sonrası 1- 2 saat içinde kaybolur.   
  • Pipinin şişmesi (ödem) doğaldır. İdrarını yapabiliyorsa sorun oluşturmaz. Bazı çocuklarda 3-4 gün içinde geçerken bazılarında 2 haftaya kadar uzayabilir. Tamamen bünyesel bir yanıttır.
  • Lekelenme, sızıntı şeklinde kanama olabilir. Bozuk çeşme gibi damla damla sürekli kanama varlığında, kanayan yere gazlı bezle 3-5 dakika sıkıca bastırarak tampon uygulayınız. Kanama durmazsa hekiminize haber veriniz.
  • Pipinin dip kısmında ve gövdesinde kırmızılık, torbaların üst kısımlarına inen morluk oluşabilir. Lokal anestezinin geçici etkisidir. Endişelenmeyiniz.  

SÜNNET SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Tekrarlayan gürültü ve yüksek ses çocukları huzursuz eder. Sünnet sonrası loş ve sessiz ortam oluşturunuz.
  • Bezli çocuklarda kontrole gelene kadar (1 hafta) 1 numara büyük bez kullanınız.
  • Sünnetten 48 saat sonra banyo yaptırabilirsiniz. Bezli çocuklarda kaka sünnet alanına bulaştıysa kaçıncı saat olduğuna bakılmaksızın ılık su ve sabunla yumuşak hareketlerle temizleyebilirsiniz.
  • Bezli bebeklerde her alt açışta pipi derisini geri çekiniz. Reçete edilen ağrı kesiciler ilk beslenme sonrası hemen başlanmalı ve ilk 2 gün mutlaka verilmelidir. 2 günden sonra huysuzluk ve ağrı yakınması olursa devam edilmelidir. 
  • Reçete edilen krem mutlaka günde 2 kez sabah ve akşam olmak üzere kontrol gününe kadar sürülmelidir. Krem, pipinin üzerinde kirli beyaz-sarı renkli iltihap algısı yaratan bir görüntü oluşturabilir. Yıkayıp temizlemekle kolayca ortadan kalkar.
  • Sünnet sonrası 3-4 gün mümkün olduğunca yatak istirahati yaptırılmalıdır. Yatak istirahati şişlik ve ağrıyı azaltır. Kontrole gelene kadar koşmak, bisiklete binmek, park oyunları gibi fiziksel aktiviteler yasaktır. 
  • Dikişler kendiliğinden eriyebilen dikişler olduğu için kontrol muayenesinde alınmayacaktır. 
  • Dikişler normalde 15- 20 günde düşmeye başlar. Bu süre 45 güne kadar uzayabilir. Dikişler kesinlikle alınmamalı, koparılmamalıdır. Sık banyo yaptırmak dikişlerin daha kolay düşmesine yardımcı olur.
  • Sünnet sonrası 3. Günden itibaren denize girebilir.
  • 10. gün dolmadan havuza girmek yasaktır.

Ve son olarak tüm erkek çocuklarına sorunsuz, kozmetik görünümü iyi sünnetler dileriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Menü Görüntüle